Lysdesign leiligheter

Lysdesign av boliger: normer, begreper, implementering, eksempler

hjemme belysning - en av de grunnleggende prinsippene i sin design. Man kan også si - Lysdesign leiligheter første av sine grunnleggende prinsipper for prosjektet. Kompetent boligprosjekt bare begynner med studiet av lys: når det kommer til stein, betong og metall, for å rette feil vil være svært vanskelig, om ikke umulig.

Men den "lysdesign" - konseptet er komplekse og mangefasettert. Lyset skal være sunn og behagelig utseendet på rommet for å vise og uttrykke individualitet av sin eier. Følgelig belysning design består av tre strømmer en av de andre forsøks:

 • Den generelle utformingen av belysning eller bare belysning eller belysning design. Det skaper en fysiologisk rimelig bakgrunn som resten. Ved analogi med konstruksjonen av denne bærekonstruksjon eller, mer presist, i hallen fra scenen og akustikk, som med det samme suksess kan opptre og strykekvartett og et bunnbånd.
 • lys arkitektur Det understreker det konseptuelle orientering og utstillingsområde utsiktene for sine innbyggere. Lys arkitektur er utvendig og innvendig, innvendig. Noen interiørstiler, for eksempel Art Nouveau og hi-tech, uten riktig belysning kan ikke bli realisert i det hele tatt: interiøret tapende ekspressivitet.
 • Og til slutt, belysning design i det indre eller den indre belysning design - en analog av møbler og innredning: det uttrykker personligheten til eieren. I motsetning til de to første, er interiøret lysdesign fleksibel, akkurat som møbler, statuer og malerier kan bli endret og flyttet.

Denne separering er ikke usannsynlig, det forekommer på en naturlig måte. Ta en titt på bildet: uten forklaring, er det klart at venstre - lysdesign, i sentrum - en lys arkitektur, og til høyre - interiøret lysdesign.

Full lysdesign Prosjektet omfatter alle tre komponenter, men beskrive dem i en artikkel er umulig, så i dette vil vi fokusere på originale og viktigste: generelt flat lysdesign. På elementer av arkitekturen og lys innvendig belysning utforming vil bli nevnt som kreves, da uten at det er umulig å løse det generelle problem med belysning.

Alle tre typer belysning arbeid med belysning naturlig, generelt (bakgrunn), lokale, vaskerom og dekorative. Naturligvis må vi ta dette som det er, begrenset svetorezhissuroy (se nedenfor).: Begrensning, refleksjon, spredning. For andre generelle regler er som følger:

 1. Bakgrunnen skal være mulig shadow, hell. Våre gamle instinkter sett i dyp skygge av faren som skaper psykologisk ubehag. I praksis for enkelhets skyld og økonomi gjør mellomtoner og skygger fishnet.
 2. Lokal belysning bør understreke detaljene i interiøret og innredning, så det viktigste kravet for det - det aktuelle område, se egenskapene til lys ..
 3. Arbeidslys og lokalt, men ikke lenger fokus på faget og på øyet: trenger vi den optimale lysstyrken og spektrum i de fysiologiske grensene for persepsjon.
 4. For dekorativ belysning (f.eks tak belysning), ett krav: det må ikke påvirke helsen.

Merk: det er en uformell rekke belysning - bakgrunnsbelysning. Om det fortsatt går, og kravet for det - opacity sett fra utsiden.

Belysning bør positivt påvirke synet, sinn og generelle helse, så start med hygienekravene. Regler belysning leilighet styrt av fysiske parametere GOST R 54943-2012 og 4 avklipt 23-05-95 "Naturlig og kunstig belysning"; Sanpin 1278-1203 gjelde i de gamle bygningene, men for utformingen av nye gyldige. Estetikk hvor som helst og på hvilken som helst måte ikke er foreskrevet. De grunnleggende kravene er som følger:

 • generell belysning av bolig rom, kjøkken og gym - 150 lux; oppvekst - 200 lux; arbeider skap - 300 lux; gang, toalett, bad kombinert - 50 lux; bad, badstue, svømmebasseng - 100 lux;
 • naturlig belysning koeffisient KEO når sidebelysning for vanlige boligrom, kjøkken, svømmebassenger og trim - 0,5; oppvekst - 0,7; arbeider kabinett - 1,0; gang, toalett, kombinert bad, bad, badstue - ikke regulert;
 • basseng med gym generalisert indikator på psykologisk ubehag UGR si 60 når pulseringer av kunstig belysning til 20% for bad og toalett det er ikke regulert, for resten av lokalene UGR = 0.
 1. Alle verdier - minstekravet. under åpen himmel overskyet høstdag belysning er mer enn 10 000 lux, slik at "brute force" ikke kan være redd - så mye strøm i ledningene ikke skjer.
 2. KEO for den øverste naturlig lys er ikke ansett; målt sideveis KEO i horisontalplanet av gulvet.

Men hva er KEO og UGR? La oss se, starter med KEO, er det lettere. Å ta opp UGR, har liten forståelse av egenskapene til lys.

1

KEO, for å si det enkelt - andelen av naturlig lys inn i rommet. Hvis, for eksempel, en lysmåler på gulvet utendørs balkongen viste 400 lux, og på gulvet i midten av en tilstøtende rom 250 lux, vil keo være 250/400 = 0,625. Norma opprettholdes.

Hjemme, KEO rett og slett bestemt av kameraet, hvis det ikke er fullt så talerstol:

 • Ta det hvite ark (ikke plast eller film) format mer, en klar middag satt på en balkong gulvet eller bakken under vinduet, plassere kameraet i åpningen prioritet (Form A) og måle eksponering derpå.
 • Det samme er gjort i rommet, vendt mot vinduet. Forholdet mellom utdrag (og kameraet måler strøm på opp til 1/3 - 1/4 trinn) og vil KEO.

eksempel: et utdrag av et papir på gata - med 1/60, og i rommet - 1/40 sek. KEO vil være 40/60 = 0,67.

UGR ubehag Faktoren beregnes i henhold til formelen av den internasjonale standard EN 12464-1. På sitt hjerte - den såkalte stivhet av lyset, som for noen grunn kalt blostkostyu (og hvem er nettopp et slikt tull oppfunnet, da den russiske har en enkel og tydelig ord sacral-konsernspråk, eller begge deler) i regelverket veldig sterkt lys kan være mild og gunstig til visningen, og dim stramt - irritere og ødelegge den.

Stivhet er definert av tre parametere av lys av lysstrømmen: graden av polarisering og koherens-spektra. Strømmen av lys består av et stort antall elementærpartikler i klassen av bosoner - fotoner er samtidig og kvanter av elektromagnetisk stråling med en bestemt frekvens, fase, og retningene til de elektriske og magnetiske vektorer. UGR varierer i området fra 0 til 100.

Graden av polarisasjon indikerer andelen i hvilken foton retning av feltvektorene er de samme. I en overskyet himmel og gløde generell polarisasjon av nær null ved klar himmel og lysrør - noen prosent til 20%; reflekser fra speilvendte overflater og lyskildene quantum - lasere, lysdioder - kan være polarisert på 100%. Lys med polarisering anses mild til 10%. Retnings refleksjon og brytning av lyset for å øke dets polarisering.

Kontroll Lys polarisering kan Polaroid fotografisk filter: polaroid å se gjennom den, er rotert 180 grader. Hvis den totale lysstyrken ikke endres merkbart, er lys anses å være komfortabel, og svekkelsen eller forsvinning kan du umiddelbart se lyskildene strammer.

Det angir graden av koherens, i hvilken andelen av lys kvanter deres faser er sammenfallende. Stivhet lett bestemmes av koherenslengden til et tog - lengden del av lysfluksen i hvilken sammenheng grad overstiger 50%. Det er på grunn av den relativt høye sammenhengen i lys blitsfotografering gå livløs. Bestem sammenheng lengden av toget hjemme er ikke mulig, men under normale lysforhold ingen merkbar bevis for polarisering og sammenheng i toget er ubetydelig liten. Unntak - de samme kvante kilder: sammenhengen i lyset kan nå opp til 100% for noen få meter unna.

Øyet tilpasser seg den effektive fargetemperatur for lys: hvis det er en klar dag fra sollys er 5700 K, deretter overskyet - 6300 K, og i solnedgangen synker til rundt 2000 K. Men spekteret av solen - varme, glatt (. På bildet til venstre) så for å vise de beste egnede termiske lyskilder: hvitglødende vanlig, xenon, krypton, freon, halogen. Dessverre er de uøkonomisk, så strømmen huset belysningen er i økende grad basert på bruk av lysstoffrør.

Typer av spektra av hvitt lys

Fluorescerende spektrum (i midten fig.) - psevdobely i konvolutten har en bemerkelsesverdig feil. Elementer fargene som sammenfaller med fall, visuelt under kunstig lys mørkere, skaper disharmoni. Dessuten får psevdobelogo lys krever en viss økning i intensiteten av de spektrale band, som ikke er veldig bra for visningen.

Men forskerne med ingeniører arbeider kontinuerlig med å forbedre lysstoffrør, og deres nåværende modeller med tre-lags fosfor produsere lys, nesten like god som solen spredt på komfort.

House of kvaliteten på lyset fra lyspæren-husholderske kan grovt fastslå om økonomien har noe lav effekt med solcelledrevet kalkulator, radio. Prosedyren er som følger:

 • "Kalibrere" glødelampeenhet 40 til 60 W: fastslå, i hvilken avstand fra batteriet vil det gi den arbeidsstrøm og enheten slås på.
 • Vi bringer den til samme lysrøret: Hvis avstanden som "pustet" batteri har sunket med mer enn 2,5 ganger, behagelig lys. Strøm pære kan kontrolleres i løpet av 13 til 24 W; for 9-11 W opptrekk avstand batteriet reduseres ytterligere med 1,5 ganger.

eksempel: innretning som er involvert i den 0,6 m fra glødelampen og en 15 cm x 11 W husmor. 60/15 = 4, og 2,5h1,5 = 3,75. Lampe cheesy "alternative"; gå med unntak for lokal belysning.

Tilskuddene til klipp 23-05-95 tillate bruk av LED-belysning, med forbehold om sanitære standarder, men for allmennbelysning rom de ikke passer inn, ikke bare på polarisering med sammenheng, men også av spekteret: det er syntetisk, øya (i figuren til høyre.). Det er ikke så mye det faktum at gjenstandene som faller på døve hans feil synes svart.

Hjem skadelighet øy rekkevidde - en høy konsentrasjon av energi i toppene av konvolutten er nødvendig for å skape den ønskede totale lysheten til hvitt. energitopper over visuelle øye sensorer som ødelegger synet og helse generelt. Ved analogi: et slag i hodet med en pute bortsett rasende, og murstein, og kan drepe.

Derfor er de viktigste anvendelser av lysdioder i belysnings egenskap - Konstruksjons taklamper og lys / belysning, noe som er meget ønskelig lys tape plasseres over takskjegget, at i det minste en sammenhengende polarisasjon på grunn av diffus reflektans redusert.

Helse Standards overflaten lysstyrke lyskilder bør ikke overstige 200 cd / m². Galogenki å gi en meget gunstig riss av den termiske spektrum, går langt ut over denne terskel, som representerer en punktkilde for lys. Derfor er de i dekker arbeidsområdet må være skjult bak visiret eller utaplivat i møbler og for generell belysning bruk lysarmaturer med frostet cap eller diffus refleksjon av lys, dirigere den til en hvit vegg eller tak.

Jeg gikk lys design

Design rombelysning begynner med svetorezhissury naturlig lys. Så til det av KEO bør knyttes kunstig: lys støt fra inkludering av for sterkt lys er også skadelig. Binding er gjort for å bestemme de nødvendige makt lyskilder.

Deretter layout opprinnelige interiørdesign stiler og velge spekter av belysning produkter, deres tekniske spesifikasjoner. Det er ofte nødvendig å avgrense layout.

Det neste trinnet - å plassere lysarmaturer, og resultatene er utviklet elektrisk flat Lyskonseptet. Og bare så lyset "limt" til byggeprosjektet, som igjen kan kreve alle slags forbedringer.

Det er to generelle tilnærminger til dekning: Europeisk og amerikansk.

 1. Grunnlaget for European - lysekronen som et samlende element av folket, den mest komfortable lyse sted, der savnet Hemingway.
 2. Amerikansk konsept - økonomisk, individ, er det basert på en skanse. Faen der sammenkomster, zabyus i sin vinkel med whisky og at telleren er mindre ristet.

Og han og den andre tilnærmingen er mulig å få en bakgrunn nesten shadow belysning, og taket eller spredt over taket lysekroner galogenki stedet tillater oss å bruke syntetisk tilnærming: taklampe seksjon for seksjon gjennom en dobbel bryter, og lamper - med individuelle brytere. et flertall tråder samtidig løse problemet for foring av vegger og tak, gjemmer seg under sine strømledninger.

Selvstendige leiligheter riktig belysning er redusert til sin individuelle rombelysning, som vi kommer til å gjøre.

Video: Et alternativ titt på typer subjektive belysning

Passerer gjennom glass eller reflektert fra et speil, kan direkte naturlig lys blir for stiv. I tillegg bør lyset fra vinduet ikke være for harde, også retnings.

Myke opp den harde lyset gjennomskinnelig eller åpen arbeid barriere - tyll, organza. De sprer også lyset, som lenge har vært brukt for optimalisering av naturlig lys.

det finnes hjelp der, i tillegg til direkte lys der du trenger det uten å bruke polariserende speil i vår tid: de vertikale stoff persienner. Selv om deres steg, anordnet parallelle stråler, er de på grunn av diffraksjon av lys stivhet slå til en akseptabel verdi. Slå webs gir diffus refleksjon i riktig retning, og skyve-skiltes dem kan fange opp en del av lysstrømmen og for å overføre et mørkt hjørne. Allerede på markedet kan bli møtt "smarte" blinds, opprettholder automatisk optimale lysforholdene i rommet, men også for Homebrew, kjent med elektronikk, det er et enormt felt nepahannoe.

Generelle regler

Hvis du vil koble interiøret med lysdesign er nyttig å huske på følgende:

 • Lys og farge gir plass, hvis de er enige i spekteret: rød lyseblå vil bare mislykkes.
 • Plane synlig strukket i retning av lette flukser.
 • Lokaler med en total utforming lysere tone er nødvendig for å dekke jevnt, og mørk - i sonene.
 • Sonene er dekket jevnt.
 • Arbeidslampe skal være hvitt.
 • Lokal lys er også nødvendig er hvitt og hvitt til farge er mulig for fargede objekter.
 • Dype skygger er uønsket uansett.

Halogenlamper skape en anstendig skyggefritt lys med et lite strømforbruk, som jevnt fordelt over hele taket, danner en slags stråleplanet. Men skygger under møblene vil være dypt, så i oppholdsrommene galogenki å nekte "punkt", som beskrevet ovenfor. I små rom (kjøkken, gang) er ikke spesielt ser ned, og det galogenki for generell belysning kan brukes uten.

For support ta pæren-husholderske, sjekket kvaliteten på lyset. For å bestemme den totale effekten for belysning av rommet, vi måler det skaper en, suspendert fra taket, belysningen på gulvet i midten. Hvis du ikke kan bruke lysmåleren eller gi en søknad til SEC på en lys måling, vil få samme kamera: legg den i S (lukkerprioritet) -modus, og måle eksponeringen på den hvite ark. Verdi på omtrent 100 lux tilsvare 0,5 åpningen A = 2,8, 1 for A = 4 og 2 når A = 5,6.

eksempel: kameralinse med en maksimal "hull" 4. Måling ga lukkeren 4. Belysning - ikke mer enn (1/4) x 100 = 25 lux. For å opprette en generell belysning på 150 lux trenger minst 6 slike pærer.

Den generelle utformingen av belysningen i rommet bestemmes ikke bare av egenskapene til lys, men strålingsmønstrene Nam, se. Fig. Kardioide NAM er foretrukket for generell belysning ethvert rom av middels størrelse.

Typer diagrammer retnings lyskilder

Nyre gir en lampe eller tak i en gruppe. Dersom pærer anordnet horisontalt, kardioide trekkes ned; hvis kolber vertikalt nedover strekk i NAM side. Den første foretrukket for rom med mørke møbler; den andre - for lys.

Åtte oppnådd fra nyre, hvis lampen er forsynt med en nedre reflektor ( "pan"). Det ligner i egenskaper til nyre, men mer egnet for belysning av større områder eller rom med stor takhøyde.

Slekts-DN har lampen i reflektoren. Den smalere og dypere reflektor, den nedre åpningen av viften. De brukes for lokal, arbeider-klassen og områdebelysning. Lamper med vifte NAM, høydejusterbart, tillater kunne løse problemet med å tenne den totale ett-roms leilighet: heve og senke dem, kan du justere lyset sonen størrelse.

DN-bladet gir lampetter. "Ear" lapp kan være rettet oppover eller nedover, avhengig av plasseringen av lampe: pære opp eller ned tilsvarende. Den horisontale Nam BH - cardioid. I det amerikanske systemet sconces laget for å bruke øret Nam opp; i europeisk - øret nedover og mindre strøm for midlertidige arbeids lys.

Cosekans-kvadrat (fyr, radar) NAM har en stor fordel: i lys flekk belysning teoretisk perfekt, men nesten nesten uniform. QC oppnå NAM er teknisk vanskelig, men gir nesten en bordlampe med en lyspære og pære opp en stor halvkuleformet skygge-reflektor på den. Sett i tallene for Lenin bordlampe? Hvem han var, men for livet ved å resirkulere fjellene i dokumentene i glass trenger erfarne.

Raster inventar er egnet for store offentlige områder med stor takhøyde. I stuen er akkurat tilfellet når optimal lysstyrke lyset er uakseptabelt harde.

Overnatting lamper analysere eksempler, siden gi en universell oppskrift for enhver smak og behov kan ikke være. Den totale er bare én - evroosveschenie. USA lys overalt, men ekstremt utilitaristisk USA, ikke ta på, og i puritanske England, også.

stue belysning basert på lysekrone i midten av taket, se. Figuren til venstre og i midten. NAM til en lys stue - cardioid; for store, komplekse former og mørke - åtte; Dette tillater deg å ikke bruke for mye kraft til å belyse vegger og hjørner. Hvis arrangert lys gipsplater tak (til høyre), kan enda mer økonomisk shadow bakgrunn galogenki oppnås, og det passer dekorative LED-lys.

Soverom - det eneste rommet hvor det er ikke bare tillatt, men også den anbefalte taket LED-lys: endre farge, kan du endre stemningen i rommet en drøm våken ferie eller noe annet på soverommet gjør. For "vår seng" nok belysning området lamper eller gulvlamper på hodet (se fig.), Men taket lys til å bli forskjøvet i kjølvannet sone sentrum. En meget god passform med den vifteformede bred åpning, justerbar høyde: Størrelse kan våkne sone bli endret i henhold til bruken av et soverom i øyeblikket.

Soverom belysning utfyller perfekt LED belysning vinduet. Båndet anbringes rundt omkretsen av vindusåpningen slik at de tenner langs glass, og inne gardin organza. På en seng på et soverom kan gjøre ekstraordinære og spioner noe med et åpent vindu, bortsett, kanskje, de vage skygger, ikke vil se.

På barnas øyne vanskelig lyset treffer ekstremt hardt, slik at taket er nødvendig matte dekke eller med frostet galogenki caps. Barnas belysning alternativer er vist i figuren; Høyre - formelt riktig, og psykologisk uakseptabelt. Ødelegge alle mørke dekorative gesimser, skyer. Å leve komfortabelt hele tiden under stormfull himmel? Absolutt ikke barna.

For optimal belysning kjøkken galogenki. Skygger under møblene er ikke påfallende, og galogenki ikke bare mindre kjøkken vil laste ledningsnett (som er allerede den mest belastede i leiligheten), men også selvrensende røyk fra settling, som blir varmt under bruk. Bli kvitt den pointlike galogenok beskrevet ovenfor; eksempel på en vellykket lysdesign Kjøkkenet er vist på venstre - på kjøkkenet for lett arbeid området bør dominere.

Korridor belysning bør være spesielt uniform: inngang - den personen hjemme, og jeg beklager, anstendig borgere med skjevt krus på mennesker er ikke vist. . Kostnadseffektiv LED belysning på grunn av refleksjoner av gesimsen på den hvite matt taket til venstre i figuren er fullt berettiget: i lang tid ikke bo i gangen, men vil mest vanlig matte tak i sentrum.

Men forseggjort belysningsløsninger, som vist i fig. retten bør unngås: i den besøkende, med hvem samtale for deg, kanskje, er fundamentalt viktig, kan det underbevisste inntrykk være at han ikke kom til den potensielle slave eller en potensiell partner, og i Draculas slott.

Optimal belysning bad og toalett - en glatt, myk nesten skyggefritt, som i fig. igjen. Dype skygger, høydepunkter, flekker, som to ris. Høyre, og porene i huden vil ikke åpne riktig når du vasker og peristaltikk i tarmen vil svak. Er løst, som regel bare en boble på taket - Bad trim lyse, godt-reflekterende materialer.

Lampene - glødelamper. Lyset på badet i flere dager ikke enorme, slik at økonomien ikke er viktig, men de gjenskinn overflater er mer enn nok. I tillegg hushjelper, gjemt bort i fukt lamper, overopphetes raskt mislykkes elektronikk.

Drifts speil belysning - matt galogenki (. Andre fra venstre, stiller i figur) I barnehagen, men det er en annen grunn: cutting point i øyet vil ikke se utseendet på mindre feil, som da vil være synlig for andre.

Belysning studioer bygget på prinsippet om å fremme reguleringsplan. Et godt eksempel er vist på bildet til venstre. Krydder - forskjøvet i et friluftsområde midtkuppelen lys med vosmerochnoy Nam. I kombinasjon med det lys fra vinduet i en rettet strøm av omgivende lys gjør eventuelle andre effektive metoder for regulerings lokaler.

Belysning strekning taket er teknisk redusert til valg av kompatible varmeutvikling og effekttettheten (PFD) lysarmaturer og takmaterialet, men dette er et annet problem, som ikke er relatert til belysnings utforming. Når det gjelder det som sådan, tak bare komme opp (se fig.) For den fulle uttrykk for lys, slik at deres metoder for belysning hvor som helst og på noen måte ikke er regulert, og å gi veiledning ville være å kastrere ideen.

Men ett råd å gi alle det samme behovet: Forutsatt ved nedstengning av uutsigelige skjønnhet i himling svak belysning for å matche den generelle design, både på banen. Fig. igjen. Ellers Lambent taket kan ødelegge en avslappende rom komfort, som kan sees på samme sted til høyre.

Strammet tak med bakgrunnsbelysning og uten

Video: eksempler tak belysning

Selv den mest økonomiske pærer-husholderske avgir mye varme. Monterings inventar trenger å drive på med dette i tankene. Ved belysningsutstyr festet instruksjoner (eller kan bli funnet på den firmabetegnelse), som angir den tillatte kraft av lampene, avstanden til veggen, etc. Disse retningslinjene bør følges, men det er en nyanse hushjelper: de varme i watt beregnes separat. Nettspenningen er kjent, og strømforbruket er angitt på sokkelen.

Det faktum at ledningene husmor har en ganske stor reaktivitet og kraft betegnelse på forpakningen betyr den effektive kraftforbruket, som en mot såret. En tid etter varmen husholderske bevilge mer, og da vil bevilge mindre. Burn raskt husholderske - resultatet av deres plassering i døve tett tak, så gi et godt generelt pærer puste fritt.

Alt om belysning leiligheten - opsjoner, design, foto, ordninger, teknikker og regler i organisasjonen

Lys kan drastisk forvandle samme plass, skaper i ham den romantiske stemningen i de myke skumrings ladies' boudoir inntil skarp som en kirurg skalpell, som opererer blendende lys. Dette fenomenet er aktivt brukt i teaterverdenen av kunstnere som bruker lys til å endre atmosfæren av scenen, ikke en endring av natur. Leilighet godt lys kan slå den inn i et eventyr slott, og nådeløst avsløre svikt i sine mangler. Så, som i historien Zoshchenko kommunale beboere på bare holdt elektrisk lys funnet elendighet av sitt kloster, som alltid er skjult mørke hjørner. Borte er de dager da valget av lyskilde blir ensom lysekrone i taket og en gulvlampe kom til en slutt i en stol og leselampe på pulten, nå hver med hjelp av lys kan slå leiligheten til en fantastisk teater av lys og skygge. Og hvis du har tenkt å sette opp belysning i leiligheten med hendene, bli kjent hemmeligheter design i dette området, for å skape mirakler.

Light: pragmatisme og magi ↑

For belysning i moderne interiør av bolig lokaler, følgende lysarmatur:

 • glødelampe;
 • fluorescerende lamper;
 • halogen og metallhalogenid lyskilder;
 • LED;
 • lys ledninger "Rope";
 • optisk fiber.

Spekteret av glødelamper mest behagelig å se på, men de er bare ca 10% av strømforbruket for å skape en lys og resten omdannes til varmeenergi. Derfor, i rommet med for mange glødende lyspærer vil alltid være varmt og tett som på et bilde eller TV-studio.

Lysrør ikke varme opp, men inntil nylig, de motvillig brukt til belysning av bolig på grunn av ubehagelig blå-hvitt lys, en ubehagelig summing og behovet for ytterligere triggere å koble til. Den nåværende generasjonen av energisparende lysrør uten disse ulempene, og de kan brukes i stedet for glødelamper.

Halogen og metallhalogen avgir et forholdsvis smalt, rettet stråle av lys, og derfor mer egnet for belysning av individuelle soner eller fremheve de viktigste elementene i det indre - malerier, skulptur grupper, søyler, nisjer, etc.

LED er holdbare, ikke varme opp, deres svært bredt spekter er ikke skadelig for menneskers helse av infrarød og ultrafiolett stråling. Holdbarheten av lysdioder er 80 ganger høyere enn glødelamper ressurs. Men lyseffekten av LED er ikke så stor som å bruke dem som uavhengige lyskilder og derfor i interiøret de brukes oftere for dekorativ belysning eller som en natt lys. Lys ledninger "Rope" - en miniatyr lyskilder basert på LED er mye brukt til belysning design av interiør elementer, eller i utendørs gatebelysning.

Optiske fibre sende ut lys bare ved endene, men de fjernes lange avstander fra hovedlyskilden og ved hjelp av en spesiell dyse, kan skape magiske fantastiske lyseffekter.

Regler og hemmeligheter lysdesign ↑

Arkitekter og designere har lenge brukt belysning i det indre av en leilighet eller hus som et effektivt verktøy for visuell korrigering av en mislykket plass geometri.

En av de viktigste reglene for utforming ligger i det faktum at et sterkt lys visuelt utvider plass til vegger og tak anvendte reflekterende materialer. Hvis du ønsker å visuelt redusere for mye plass overflaten skyggen.

Lamper med retnings opp reflektorer å visuelt "lift" er for lav takhøyde. For høyt under taket synes lavere hvis skyggen ved hjelp av nedadgående lampeskjermer lyskilder.

Kompetente lysdesign Leilighetene må orkestrere en kilde til generell belysning, for eksempel, den viktigste lysekrone i taket, og lamper av lokale belysning punkt. Det er svært viktig at lysstyring i en leilighet i dette tilfellet gir uavhengig drift av hver art eller gruppe av inventar.

Generelt rombelysning kan være litt dempet, fordi målet er å gi gratis orientering i rommet og enkel kommunikasjon innbyggere. Rollen til lokale et skarpt lys - er belysning arbeidsplasser, som inkluderer en sekretær skrivebord, arbeidsområde på kjøkkenet, og et spisebord i spisestuen eller stuen.

Regler belysning organisasjonene anbefaler også belyse veggen bak TV eller dataskjerm for plass: mottak uten å bryte skjermen belysning, reduserer stress og tretthet i øynene.

Soverommet er bedre å gjøre det totale lys spredt, noe senke takhøyden, og i speilet og sengen skap gir lysere lysarmaturer eller lamper. Hvis det indre av det store huset oppført regler for bruk av lys er rådgivende i naturen, er studiobelysning ofte det eneste verktøyet reguleringsplan er ikke for mye plass, som samtidig fungerer som en stue, arbeidsrom, soverom og selv bespisning.

Badet er vanligvis flere lamper tennes tomhet speil, og omgivende lys er rollen til punkt halogenlamper. Men korridoren belysning i leiligheten, så du trenger for å planlegge en måte som alltid hatt muligheten til å slå et sterkt lys fra omgivelsene, når det er nødvendig å kle på, ta på sko, riktig makeup.

I tillegg til utilitaristisk rolle hallen fortsatt utfører funksjonen til en presentabel visittkort til leiligheten og ikke en smal korridor lignet et fangehull av et middelalderslott, ved hjelp av lys, er det mulig å visuelt utvide og øke. Til slutt bør korridor belysning harmonerer med tilstøtende områder belysning, hvis lyse stuen, gangen og har lyse overhead lys og dempe det, hvis i det neste rommet dim. Alle disse problemene er løst av lokale kamper.

Universal oppskrifter jobbe med lys ikke alle velger begrepet design og belysning hjemmene sine, men for å unngå feil ville ikke ønsker å se gjennom illustrerte blader og se hvordan fagfolk skaper lys i leiligheten: bilder, skisser, illustrasjoner av prosjekter.

Utviklingen av prosjektet med å tenne leiligheten ↑

Prosjektet design leilighet innvendig belysning design er vanligvis utført i et eget avsnitt, tar hensyn til utformingen av rom, tak konfigurasjon, grensene for gulv og tak etterbehandling materialer, møbler og plassering av stasjonære elementer.

På grunnlag av tak og gulv planer om å utvikle en plan for belysning i leiligheten, og bemerker det typer og belysning steder, stikkontakter og brytere, både tak og vegg - de såkalte belysningsscenarier.

Standarder for makt og antall lamper ↑

En av de viktigste betingelsene for komfortabel stue belysning er riktig strømforhold, antall lys og de opplyste områder. i feltet for belysning eksperter anbefaler bruk for hver 5 kvm lysenheter med en total kapasitet på 60 til 75 kW.

Dermed kan du uavhengig beregne den optimale mengden av lys for å lyse opp alle rom i leiligheten hans eller bruke følgende retningslinjer:

 • for et studio leilighet på 30-40 kvadratmeter krever ikke mer enn åtte kamper, for eksempel tre taklampe, lysekrone, to lampetter, gulvlampe, bordlampe;
 • ett-roms leilighet for den beste sett med ni kamper kan være representert ved følgende enheter: to lysekroner, tre taklamper, gulvlampe, bordlampe og to lamper;
 • for en to-roms leilighet vil kreve elleve kamper - til settet av enheter for ett-roms leilighet kan legge til en lysekrone og lampetter,
 • for en tre-roms leilighet som trengs elleve kamper: forrige settet kan suppleres med en taklampe og en annen lampe.

I henhold til plan utarbeidet detaljerte belysningsplan leilighet, tar hensyn til koblingsskjemaer for hvert instrument og deres team, samt belysning kontroll enheter.

På tegningen, ta hensyn til hver av bryteren som indikerer talltastene og pilene peker på en belysningsenhet eller innretning gruppe det er ment. For svært store rom eller lange korridorer kan gi redundantbrytere for samme enhet, sette dem på forskjellige punkter i rommet. Alle vegger og tak lysarmatur på ordningen bør knyttes aktuelle betegnelser på veggen eller nærmeste døråpning, en dør eller et vindu.

Likeledes, med henvisning til den nærmeste vegg eller åpningene plasseres på krets uttak plassering av brytere og andre enheter som er involvert i belysningssystemet.

Med klar utforming i hånden, er du klar for montering og kabling av lysarmaturer og implementere endelig materialet resultat av dette møysommelig arbeid av designeren. Men belønningen er din leilighet Askepott til en vakker prinsesse og livet rundt fantastisk gnisten med nye farger.

takk for tips !! veldig kul look, gulvlamper. spesielt original design

Korreksjon for hver 5 kvadratmeter, er det nødvendig ikke 60-75 kW og 60-75 watt. Artikkelen er veldig bra og tydelig.

Oh,, belysning i huset for meg - det er en egen fairy story. Det skaper en atmosfære av komfort og jeg er forsiktig tilnærming til dette spørsmålet i leiligheten. Leter du etter luksus elementer til en rimelig pris, og i dette tilfellet Avito rett og slett ikke sammenlignes med noe. Masse av eksklusive nye produkter på en rabatt.

Lysdesign leiligheter

Lysdesign leilighetene er svært viktig i regenerering. Den riktige tilnærmingen til valg og plassering av lysarmaturer vil resultere i ikke bare riktig belysning, men også understreket behovet områdene, fremheve innvendig plass og gir komfort og bekvemmelighet. Ikke være galt å nevne det faktum at å skape en skikkelig kunstig belysning, bryr deg om helse - og sine kjære. Hvis du vil vite hvordan du gjør belysningen i leiligheten, som er beskrevet i detalj i denne artikkelen.

Typer belysning og regler for å jobbe med dem

Lysdesign er opprettet, som arbeider med slike typer belysning:

 • Natural. Denne type belysnings må brukes for det som det er, begrenset bare ved refleksjon, spredning og innstrammingen.
 • Den totale (bakgrunn). Hvis det er mulig, må dette skjemaet være shadow, hell. For komfort og økonomi i praksis oppnå flettverk av skygger og penumbra.

Viktig! Dype skygger skaper for en person psykologisk ubehag, fordi instinktivt han sanser fare.

 • Local. Det utfører funksjonen til belysning underst interiør detaljer og innredning, så den viktigste regelen å jobbe med ham - valg av en egnet spektrum.
 • Arbeids. Det er en lokal belysning, fokuserer ikke på emnet, slik tilfellet er med de lokale og på den menneskelige eller visuell sensitivitet. Arbeid på lys design av arbeidsområdet velger den optimale lysstyrke og rekkevidde, slik at det er innenfor det fysiologiske persepsjon.
 • Dekorative. Til denne arten strekker en hoved etterspørsel - belysning bør ikke påvirke menneskers helse.

til innholdet ↑

Lysdesign. Regelverket

Belysning i første omgang, bør positivt påvirke generelle helse, spesielt syn og sinn. De viktigste krav for naturlig og kunstig belysning er overholdelse av grensene for de følgende parametere.

 • Vanlige stuer, kjøkken og treningssentre må ha belysning på 150 lux.
 • Barnerom - 200 lux.
 • Et kontor - 300 lux.
 • Toalett, bad, gang - 50 lux.
 • Bad, svømmebasseng, sauna - 100 lux.

Viktig! Til sammenligning: på en overskyet dag høst i friluft belysning er mer enn 10 000 lux.

Enkelt sagt, representerer denne faktoren brøkdel av naturlig lys som kommer inn i rommet. Hjemme, er det lett å fastslå ved hjelp av moderne kameraer.

 1. Ta et hvitt ark av store papir, legg den på gulvet på balkongen.
 2. Sett kameraet til blenderprioritet, lukkerhastighet, mål på den.
 3. Følg samme prosedyre i rommet, vendt mot vinduet.
 4. Forholdet mellom ekstrakter og vil være lik parameter KEO.

Viktig! Alle målinger skal skje midt på dagen klar fin dag. Moderne teknologi gjør det måling med en nøyaktighet på opp til ⅓ -¼ stadium.

Koeffisient av naturlig lys (KEO) skal være:

 • for generelle rom, kjøkken, studioet og bassenget når sidebelysning - 0,5;
 • for barn - 0,7;
 • for kontoret - 1,0;
 • bad, toalett, badstue, gang og felles bad, er denne parameteren ikke regulert.

Viktig! KEO målt bare side, i horisontalplanet av gulvet. For å toppe det hele naturlig lys er ikke vurdert.

En annen viktig indikator - psykisk ubehag (UGR). For de fleste av lokalene må det være null.

ubehag Faktoren beregnes i henhold til formelen av den internasjonale standard EN 12464-1. Den er basert på stivheten i lys (i sin standard dokumentasjon samtaler blending).

Viktig! Veldig sterkt lys kan være gunstig for synet på grunn av sin mykhet og kjedelig vanskelig - å ødelegge ham og irriterende.

Stivhet er bestemt av de følgende tre lette lysstrømvariasjoner parametere: rekkevidde, grad av koherens og polarisering. UGR varierer i området fra 0 til 100.

For effektiv fargetemperatur belysning øyet ganske enkelt tilpasses.

Viktig! På en klar solskinnsdag belysning temperatur 5700 K, i overskyet - Av 6300, ved solnedgang, faller hun om 2000 K.

Sollys og varme glatt, så vis er best egnet termiske lyskilder som glødelamper, xenon, krypton, freon, halogen. Dessverre er alle disse kildene uøkonomisk. Derfor, flere og flere mennesker prioritere lysrør.

Viktig! Ingeniører og forskere arbeider kontinuerlig med å forbedre lysrør. Moderne modeller trehloynym fosfor i stand til å produsere lys som er nesten like god som diffus solenergi for komfort.

Hvordan lage belysningen i leiligheten? Standarder for makt og antall lamper i rommet

En av de viktigste parameterne for en komfortabel lysdesign av leiligheten er strømforhold, antall belysning enheter og opplyst område.

Viktig! Eksperter anbefaler å bruke for hver 5 kvadratmeter med belysningsutstyr med en total kapasitet på 60-75 kW.

Det optimale antallet armaturer kan beregnes uavhengig av hverandre, basert på området av rommet. Det finnes også ferdige anbefalingene i denne forbindelse:

 • Ett-roms leilighet på 30-40 kvadratmeter vil kreve mer enn 8 lamper. Det kan være for eksempel tre tak enhet, to vegglamper, bordlamper og gulvlamper.
 • Optimal sett for en to-roms leilighet anses å 9 kamper. De kan være til stede slike enheter, to lysekroner, tre taklamper, bordlampe, to lamper og en gulvlampe.
 • De to-roms leiligheten vil trenge om lag 11 kamper. Av sett av enheter for ett-roms leilighet kan legges lampetter og lysekroner.
 • For leiligheter, bestående av fire rom, trenger du 13 lamper. Forrige sett kan suppleres med en bordlampe og en taklampe.

til innholdet ↑

Utformingen av belysningen i rommet kan bli implementert i alle typer moderne lamper. La oss se på dem i mer detalj.

Som nevnt ovenfor, spekteret av slike lamper den mest komfortable for øyet. Imidlertid synes en betydelig ulempe å være de beste pærene er at bare 10% av sin kapasitet, de bruker på skapelsen av verden, og resten - omdannes til varmeenergi. Basert på dette, i et rom med masse lyspærer alltid tett og varmt.

Disse lampene, i motsetning til de forrige, ikke varme, men inntil nylig, de er svært motvillige til å bruke for belysning av leiligheter og hus på grunn av:

 • ubehagelig blåhvitt lys;
 • ikke altfor hyggelig summingen av arbeid;
 • behovet for spesiell start-up enheten å koble til.

Moderne energisparende lysrør har ikke disse ulempene, slik at den kan brukes i stedet for glødelamper.

Halogen og metallhalogen

Denne type lampe avgir et forholdsvis smalt, rettet stråle av lys, slik at mer egnet for belysning av bestemte områder eller for å fremheve de dekorative elementer: skulpturelle grupper av bilder, søyler, nisjer og andre.

Disse pærene blir ikke varme, holdbar, ikke har i sitt spekter av skadelig ultrafiolett og infrarød stråling for menneskers helse. Men lyseffekten av lampen ikke tillater å bruke den som en egen lyskilde. Derfor er de fleste ofte den brukes som en natt lys eller for dekorativ belysning.

Viktig! LED levetid på mer enn 80 ganger livet av glødelamper.

Disse ledningene er dekorative lys, som er basert lysdioder. Vanligvis brukes for interiør i ytre deler eller gatebelysning.

Denne typen lamper avgir lys bare i endene. De kan brukes til å skape en fantastisk lyseffekter, ved bruk av spesielle munnstykker, fjerner dem bort fra hovedlyskilden.

Det er to generelle tilnærminger til utformingen av belysningen i rommet:

 • Europa, som innebærer bruk av lysekroner;
 • American, som er basert på konseptet av individuelle økonomiske og med bruk av parentes.

Viktig! Begge tilnærmingene gjør det mulig å få en nesten skyggeløs bakgrunnsbelysning. Problemet med å ha et stort antall ledninger er løst ved å dekke taket og veggene, der alle elektriske kabler plasseres. Den riktige organisasjonen av belysningen av leiligheten er redusert til romdekorasjon.

 • Direkte naturlig lys, som går gjennom glasset eller reflekterer fra speilet, kan bli for hardt.
 • For leietakers komfort bør lyset heller ikke være for retningsrikt og for skarpt.
 • For å forhindre dette, bruk åpne eller halvtransparente barrierer (organza, tulle). Dermed løses lys og optimalisering av naturlig belysning oppnås.
 • Vertikale persienner kan bidra til å lede lyset til riktig sted.

Viktig! I salg er det allerede såkalte "smarte" persienner som automatisk støtter den optimale belysningsmodusen til rommet.

Kunstig belysning. Generelle regler

Hvordan lage belysning i et rom? For å gjøre dette riktig, er det nyttig å kjenne følgende punkter:

 • Hvis lys og farge matches langs spekteret, gir de plass. For eksempel vil den blå bakgrunnsbelysningen av rød være upassende, for å si det mildt.
 • Visuelt, i retning av lysstrømmene, strekkes flyene.
 • For lave tak er visuelt i stand til å heve inventar med oppover reflektorene. Følgelig vil de nedadgående nyanser skygge taket og gjøre taket for høyt visuelt under.
 • Lokaler med en mørk generell designtone bør belyses av soner, og med en generell lyssignal - jevnt.
 • Den generelle belysningen av rommet kan være litt dempet, fordi formålet er å gi komfort og fri orientering i rommet.
 • Arbeidsområdet skal være hvitt og lysere.
 • Designere anbefaler å markere veggen som ligger bak TVen, eller mellomrom bak dataskjermen. Denne metoden på ingen måte vil ikke påvirke belysningen av skjermen, men vil redusere tretthet og øyenstamme.
 • Sone bør opplyses jevnt.
 • Lokalt lys for hvite gjenstander kan være farget, men for farger - bare hvite.

Viktig! I alle fall er det uønsket å tillate dype skygger.

Den riktige belysningsdesignen på rommet

Utformingen av belysning av en leilighet i hvert rom bør utføres separat, siden den har egne regler. Vurder de viktigste om de viktigste rommene i huset.

I økende grad nekter designere ideen om å plassere en takkroner i midten av stuen. I tillegg er dette rommet nylig kombinert med kjøkkenet, og denne ombyggingen krever nye løsninger:

 • I moderne stuer kan du se prikkbelysning rundt omkretsen med vekt lagt.
 • En annen mote trend er bruk av hyller og skap med belysning.
 • Siden stuen, som regel, har et stort område, så er det av høy kvalitet belysning flere forskjellige lyskilde kreves.
 • På soverommet er det anbefalt å bruke bare en retningslyskilde - en leselampe.
 • Hovedbelysningen bør være spredt, noe som vil bidra til å slappe av.
 • Faktisk vil være bruken av belysning forskjellige farger, du kan eksperimentere og plassere den rundt hodet på sengen. Lyset må være mykt.
 • En interessant idé er bruk av LED-vindu lys. Tape kan plasseres rundt omkretsen av vinduets åpning på en slik måte at de belyser glasset sammen. Fra innsiden er vinduet gardinert med en organza. Dermed oppnås komforten og intimiteten til rommet.

Spesielt sterk hardt lys påvirker følsomme baby øyne, så det er bedre å plassere matte tak i taket eller med halogen matthetter.

 • Spesiell oppmerksomhet i dette rommet bør gis til belysning av kokeområdet. I dette tilfellet er det bedre å velge lamper som kan styres.
 • Det er også mulig å installere en belysningsarmatur i møbelpanelet.
 • Akkenter kan gjøres ved hjelp av belysning i skap med gjennomsiktige dører, hvor vakre sett settes.
 • Over spisestuen bruker designere ofte nylig flere takkroner på en gang.
 • Inngangen til leiligheten er som regel det mørkeste stedet i hele huset. Av denne grunn skal gangen ha sterk belysning. For å gjøre dette, velg en lysekrone til generell belysning og noen få punktlys som kan plasseres over speilet og i nærheten av hengeren.
 • Belysningen av korridoren må nødvendigvis være i harmoni med belysningen av tilstøtende rom.

Viktig! En interessant ide er plasseringen i lampens gang med typen gatelamper, samt det strakte taket med belysning.

Design av belysning på badet:

 • På badet kan du forlate den generelle belysningen og bruke bare aksentet - i nærheten av speilet og badekaret.
 • Velg lukket tak, da rommet alltid er høy luftfuktighet.
 • Du kan bruke både kalde og varme farger.

Viktig! Ofte på badet forsiktig forlate skumringen.

Fra leseverdigheten til utformingen av belysning avhenger leiligheten, faktisk, mye. Riktig plassering av lamper, du kan legge vekt på de fordelaktige sidene av interiøret og sørge for at du bor i huset til alle familiemedlemmer. Ved hjelp av den nyttige informasjonen i denne artikkelen, vil du unngå alvorlige feil når du velger belysningslamper og implementerer belysningsdesign.

1

Leave a Reply

+ 37 = 38